Izvor: Radio S


Prema studiji Univerziteta Surej, deca kojoj roditelji ne brane slatko ređe imaju problema sa suvišnim kilogramima.


Istraživanje se sastojalo od posmatranja navika 37 dece starosti od četiri do 11 godina. Prvo su ih podelili u dve grupe: u prvoj su bila deca koja su mogla da pojedu tačno onoliko čokoladnih jaja koliko su im roditelji dopuštali, dok su deca u drugoj grupi mogla da jedu čokoladu do mile volje. Zatim su roditelji dali odgovore na nekoliko pitanja, a deci je izmerena količina masnoće u telu (Body Mass Index).

- Zabranjene stvari su uvek atraktivnije. Deca kojoj je čokolada dostupna na početku koriste priliku i jedu više, ali kako vreme prolazi, prestaje i zanimanje pa pojedu manje od vršnjaka kojima roditelji doziraju slatkiše - objasnila je vođa tima Saima Ehsan rezultate.

Psiholozi Britanskog društva psihologa upozoravaju da je bolje dopustiti deci da sama donesu odluku koliko da pojedu slatkiša, jer tako "trenirate" njihovu samokontrolu, pa ćete smanjiti šansu da postanu gojazni kada odrastu.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama