Broj dece rođene značajno pre vremena porastao je tokom poslednje dve do tri decenije. S obzirom na to da po rođenju imaju kritično malu telesnu masu, prvi izazov je preživeti. One bebe koje prežive ovaj period kasnije mogu naići na probleme prilikom rasta i razvoja. 

U poslednjem istraživanju Dečje bolnice u Filadelfiji naučnici su promenili pristup, te su bebu prestali da posmatraju kao novorođenče, i počeli da se ophode prema njoj kao prema fetusu. Govore o uređaju koji pruža podršku prevremeno rođenoj bebi van majčinog tela. To je neka vrsta veštačke materice ispunjene tečnošću, koja može pomoći bebi da prebrodi kritični period izlaska na svet, što može umanjiti smrtnost i invaliditet ekspremno rano rođenih beba. 

Iako ovo istraživanje još nije primenjeno, naučnici se nadaju da će u narednoj deceniji postojati mogućnost neonatalne intenzivne nege koja će pomoći prevremeno rođenim bebama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama