Koronavirus najnovije

Nedavno sprovedenim istraživanjem otkrivena je veza između konzumiranja kofeina i problema s porođajem, prenosi Evoke.

Ranije se smatralo da trudnice u organizam ne smeju unositi više od 200 mg kofeina. Međutim, nova studija je utvrdila da čak i ova mala količina može biti opasna i da može dovesti do problema na porođaju.

Prema "The Irish Daily Mail", studija je otkrila da postoji konzistentna veza između konzumiranja čaja i kafe u trudnoći i teških ishoda porođaja.

Uzorak grupe se sastojao od 1.000 Irkinja, od kojih je 48 posto izjavilo da im je glavni izvor kofeina čaj, dok je 39 posto reklo da je to kafa.

Rizici kod beba koje se rađaju s abnormalno niskom porođajnom težinom ili onih koje su prevremeno rođene bili su dvostruko veći u grupi majki koje su konzumirale najviše kofeina.

U istraživanju čiji je glavni autor bio Ling Vei Čen, rečeno je da rezultati ne mogu dokazati da li kofein direktno uzrokuje probleme s porođajem, ali da su došli do zaključka da postoji veza između njih.

"Da bi se dokazala direktna veza između potrošnje kofeina i nepovoljnih ishoda rođenja, potrebno je sprovesti dalja ispitivanja u kojima bi trudnice bile nasumice raspoređene u dvije različite grupe, jedna bi dobila kofein, a druga ne", navodi se u izveštaju.

Važno je istaći da prosečna šoljica čaja sadrži između 33 i 75 mg. Šoljica instant kafe sadrži blizu 100 mg, dok filter kafa ima blizu 140 mg kofeina.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama