Uzorci izmeta tokom prve dve godine života, poređeni su sa indeksom telesne mase dece 10 godina kasnije, pokazali su da može da se predvidi koje dete će imati problema sa gojaznošću. 

Istraživanja sprovedena na Univerzitetu Kolorado uključivala su 165-oro norveške dece.

Ukupno 33. dece, jedno od pet, je imalo BMI koji ih je svrstao u kategoriju težih ili gojaznih, ali nijedno nije bilo takvo od samog starta.

Doktorka Megi Stanislavski, koja je predvodila istraživanje je rekla:

"Naše istraživanje pruža više dokaza da mikrobiota utrobe može imati ulogu u kasnijoj gojaznosti".

Mikrobiota je spektar mikro-organizama, koji uključuju dobre i loše bakterije, viruse i gljivice, koji se nalaze u telu. Svaka mirkobiota se razlikuje kod ljudi, jer imaju različite nivoe i tipove organizama u njima.

Promene kod mikro-organizama su u prošlosti povezivane sa stanjima kao što su dijabetes i autizam, a sada mogu biti indikator da li će dete biti gojazno.

Istraživanje nije moglo da dokaže da li promene mikro-organizama uzrokuju gojaznost, samo da su povezani.

Otkriveno je da deca koja postanu poteška ili gojazna do svoje 12. godine su najčešće imali majke koje su bile teže tokom trudnoće, manje obrazovane, pušači ili koje nisu dovoljno dugo dojile.

Ova otkrića su objavljena u onlajn izdanju "mBio".

 

 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama