Traumatično iskustvo utiče na sve aspekte života nekog pojedinca. Za psihičke posledice koje traumatično iskustvo ostavlja već svi dobro znamo. Ono što najnovija studija sa Harvarda pokazuje jeste da trauma može da ostavi duboke tragove i da se to odražava na DNK kod. 

Pronađena je, dakle, veza između doživljene trume u detinjstvu i hemijskih markera u genetskom kodu. Do tog otkrića naučnici su došli proučavajući hemijski proces metilaciju na uzorcima DNA iz sperme muškaraca. Pronašli su očiglednu razliku između onih muškaraca koji su preživeli neku traumu iz detinjstva od onih koji nisu imali takvih iskustava.

Informacija u DNK kodu se prenosi generacijama

To saznanje ne samo da pokazuje da psihološke trume imaju dugoročne efekte na ljudski organizam, nego i da se informacija o psihološkoj traumi putem izmenjenog DNK koda prenosi na buduće generacije.

Šta to konkretno znači?

Veću sklonost depresiji i posttraumatskom stresnom poremećaju (PTSP).

Nešto slično je dokazano pre desetak godina na crvima. Jedna grupa crva istovremeno je bila izložena svetlu i elektrošku, dok je druga grupa bila izložena samo svetlu. Nakon što su istom eksperimentu izloženi i njihovi potomci, rezultati su pokazali da potomci onih crva koji su izlagani i elektrošoku i svetlu, za vreme kratkotrajnog bljeska svetlosti pokazali iste reakcije kao da su pogođeni strujom.

Istaknuto je i da su takozvani "molekularni ožiljci" ranije bili dokazani u studijama ne samo na crvima, nego i na miševima, a sad su isto dokazali i na grupi od 34 muškaraca.

Iako je uzorak mali, studija potvrđuje nešto slično što je već ustanovljeno u kontroverznom istraživanju iz 2015. Zapravo, pronađeno je da su deca onih koji su preživeli holokaust sklonija razvoju depresije i anksioznosti.

"Već znamo kako postoje mnogi bihevojoralni mehanizmi kojima se trumatično iskustvo prenosi dalje na sledeće generacije. Trauma očigledno utiče na one koji su je proživeli. Kao posledica javlja se depresija posttraumatski stresni poremećaj, a sad znamo i da se takva mentalna stanja mogu preneti i na buduće generacije, potvrdila je dr Andrea Roberts.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama