Koronavirus najnovije

Adel i Šakira su možda planetarno popularne pevačice, ali njihova muzika, bebama u stomaku nije zanimljiva.

Odranije je poznato da bebe u stomaku najbolje reaguju na klasičnu muziku, ali naučnici iz španske klinike za plodnost Instituta Markes u Barseloni, otišli su korak dalje i testirali koja fetusi posebno vole. 

Tokom istraživanja upoređivali su reakcije 300 fetusa kojima su puštali klasičnu, tradiocionalnu i pop-rok muziku. Rezultate ovog interesantnog istraživanja naučnici su predstavili prošle nedelje na 5. Međunarodnom skupu za muziku i medicinu u Barseloni. 

Muziku puštaju i embrionima
Ovaj institut je vodeća klinika za plodnost, a osim u Barseloni imaju svoje centre i u Londonu, Irskoj, Italiji i Kuvajtu.
A koliko im je stalo do muzike u prenatalnom razvoju pokazuje i njihov način rada.
Embrijoni su pre implantacije izloženi mikromuzičkim vibracijama 24 sata na dan dok se oplođuju u inkubatorima jer su studije pokazale da to povećava šansu za uspeh do pet posto.

Svaki fetus bio je izložen miksu od 15 pesama iz sva tri žanra. Najveću reakciju izazvala je klasična muzika, 84 odsto, sedi tradicionalna muzika sa 79 odsto, a najmanje reakcija uzrokovale su pop-rock izvedbe sa 59 odsto.

"Muzika je oduvek oblik komunikacije između ljudi. Komunikacija zvukovima, gestovima i plesom bila je prisutna pre govora. Prvi govor bio je više muzikalan nego verbalan, a sa bebama još uvek razgovaramo višim, piskutavim glasom. Znamo da bebe na to reaguju i na taj način su svesne da im se obraćamo", objasnila je dr Marisa Lopez Teijon, direktorka Instituta Markes.

Iako su fetusi znatno bolje reagovali na klasiku nego na muziku novog doba, i među pop-rok hitovima, neke pesme su znatno bolje prošle od drugih. Tako je, na primer, Mocartova "Mala noćna muzika" izazvala reakciju kod 91 odsto beba, baš kao i tradicionalna božićna pesma, a u stopu ih sa 90 odsto reakcija prate Kvin sa "Bohemian Rhapsody" i Vilidž Pipl sa "YMCA". Bah, Prokofiev, Štrausov "Radetzky marš" i Betovenova "Oda radosti" izazvali su reakcije kod 72 do 87 posto fetusa i klasiku doveli na vrh liste.

Tradicionalni afrički bubnjevi, japanska, indijska i meksička muzika su u sredini, a najlošije je prošla Šakira. Njena "Waka Waka" možda može da raspleše većinu populacije, a posebno mališana, ali je zato 50 odsto "stogih" fetusa ostavila potpuno indiferentim.

Adele sa "Someone like you" uspela je da razdrma samo 60 odsto fetusa, a Bi Gis sa "Too much heaven" 59 odsto.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama