Izvor: Blic

Iz Velike Britanije, međutim, stižu rezultati istraživanja poznatih stručnjaka, koji predstavljaju autoritet u oblasti dečje psihologije, a koja zagovaraju suprotno.

Margot Sanderlend, direktorka Centra za mentalno zdravlje dece u Lodonu, savetuje roditeljima da odbace uvreženo mišljenje i da dozvole deci da spavaju sa njima u krevetu dok dete ne napuni pet godina. Po mišljenju dr Sanderlend, takva deca, kada odrastu, biće smirene, zdrave osobe, emotivno uravnotežene.
Autorka dvadesetak knjiga iz dečje psihologije, dr Sanderlend, svoju teoriju predstavila je u svojoj novoj knjizi "Nauka roditeljstva".

Ova knjiga, oslanjajući se na 800 naučnih studija, tvrdi da je običaj koji vlada u Velikoj Britaniji i još nekim zapadnim zemljama, da deca spavaju sama od trenutka kada imaju samo nekoliko nedelja, "štetan, jer odvajanje od roditelja povećava nivo hormona stresa, kao što je hidrokortizon".

Ovo otkriće, kako sama autorka tvrdi, bazira se na proučavanju razvoja mozga kod dece. Na primer, jedna neurološka studija, rađena pre tri godine, pokazuje da kod deteta koje je odvojeno od roditelja postoji moždana aktivnost slična onoj koju izaziva fizički bol.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama