Istraživanje sporvedeno na Univerzitetu Bari u Rimu, u kom je učestvovalo 66 trudnica pokazalo je da probiotici koji se uzimaju u poslednjim nedeljama trudnoće mogu da spreče ili ublaže grčeve kod beba.

Trudnice su najpre, slučajnim odabirom raspoređene u dve grupe.

Jedna grupa je dobijala probiotik u obliku dodatka ishrani, a druga grupa je dobijala placebo.

Rezultati su pokazali da je uzimanje probiotika 4 nedelje pre i nakon porođaja uticalo na povećanje koncentracije antitela u mleku majke i povećanje sinteze imunih ćelija u bebinom sistemu za varenje.

Naučnici napominju da, iako je mali uzorak ispitanih trudnica, samo 66, probiotici mogu pomoći kod grčeva i refluksa kod novorođenčadi.

Šta ako se grčevi (kolike) ipak pojave...

Bebe koje halapljivo jedu češće imaju grčeve jer je količina hrane unesena kroz jednjak gotovo je jednaka količini zarobljenog vazduha između zalogaja. 

Kad iz želuca mehurići prolaze u creva, veličinom se ne prilagode bebinim malim crevima, nego se guraju i uzrokuju bolove.

Bebi možete pomoći ako stomačić masirate kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu. Masažom se balončići vazduha se razbijaju u još manje balončiće pa lakše prolaze kroz creva.

Takođe, nošenje bebe tako da je njihov stomak bude naslonjen na vaš, uz ritmično kretanje, podstiče spontanu masažu bebina trbuha. Takođe, pomaže i ako ih nosite tako je vaša poslaktica naslonjena na njihov stomačić.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama