Trudnoća je najlepši period mnogih žena, ali sa njom dolaze i mnoge promene koje nisu uvek tako prijatne. Jedna od njih je i gorušica koju oseti trećina trudnica, a za koju se veruje da je indikator da će se beba roditi s puno kose.

Naučnici su odlučili da provere ovu informaciju i utvrde da li je to tačno ili je u pitanju samo još jedna "bapska priča".

Istraživači sa Univerziteta Džons Hopkins sproveli su studiju koja je uključivala 64 trudnice, od kojih je 78 odsto imalo česte gorušice. Nakon što su se porodile, istraživači su gledali fotografije njihovih beba i procenili volumen kose.

Na iznenađenje mnogih, 23 od 28 žena sa gorušicom rodilo je "kosate" bebe, dok je 10 od 12 žena bez gorušice rodilo decu s jako malo ili čak bez kose.

Iako je potvrđeno da ovo i nije baš bapska priča, neke druge studije su potvrdile da visok nivo estrogena i drugih hormona može opustiti glatki kružni mišić na dnu jednjaka, što uzrokuje podizanje želudačne kiseline i stvaranje gorušice.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama