Naučnici sa Inivetrziteta Mičigen navode kako kontraceptivne pilule mogu povećati nivo estrogena i progesterona što, u odnosu na žene koje ih nikad nisu uzimale, može utrostručiti rizik od dobijanja raka dojke.

Istraživanje je pokazalo da je krv žena koje su uzimale kontraceptivne pilule imala mnogo viši nivo hormona nego krv žena koje nikada nisu uzimale kontraceptivne pilule. 

Četiri od sedam testiranih žena imale su četiri puta viši nivo progesterona u krvi, a 40 posto žena imalo je viši nivo estrogena. 

Bez obzira na nalaze, glavna autorka studije Beverli Strasmen naglašava da pilule imaju pozitivan učinak na zdravlje mnogih žena i da rezultate treba oprezno interpretirati i uzeti s rezervom, jer ne postoji jednostavan odgovor kada se procenjuju pogodnosti i rizik. 

Takođe, ističe da žene u fertilnoj dobi imaju mali rizik za obolevanje od raka dojke. 

Prema podacima najveće humanitarne institucije za istraživanje raka "Cancer Research UK" najmanje jedan odsto žena oboli od raka dojke zbog primene kontracepcijskih pilula. 

"Zaštitno dejstvo pilule protiv raka maternice i raka jajnika veći je nego povećani rizik od raka dojke. To znači da, ako uzmete u obzir sve žene koje su koristile kontraceptivne pilule, zaštitni učinci nadilaze povećani rizik od raka", navode.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama