Mnogi ne mogu da završe obrok bez mineralne gazirane vode, u narodu poznatije kao "kisela". Međutim, novo istraživanje pokazuje da to nije dobra navika.

Naučnici su otkrili da se gutanjem gasova kroz piće pokreće lučenje hormona gladi, što vas podstiče da jedete više. Dakle, stručnjaci su otkrili da se uz kiselu vodu, koja ima nula kalorija, ipak možete ugojiti. 

U studiji Bircajt univerziteta na Palestinskoj zapadnoj obali, 16 pacova podeljeno je u četiri grupe. 

Prva grupa dobila je da pije vodu, druga zaslađeni negazirani napitak, treća gazirani zaslađeni napitak i treća, gazirano piće sa veštačkim zaslađivačem. Svi su dobili pristup neograničenim količinama hrane. 

Posle tri meseca, oni koji su dobijali gazirane napitke, bili su mnogo teži od ostalih miševa - čak 20 odsto. 

Naučnici su onda odlučili da studiju sprovedu i na ljudima, ali su umesto svih tih pića, jednoj grupi dali da pije običnu gaziranu mineralnu vodu uz doručak. Ispostavilo se da je kod njih nivo grelina, hormona gladi, bio šest puta viši nego kod ispitanika koji su dobili običnu vodu. 

Naravno, studija je sprovedena na suviše malom broju ispitanika, da bi bila relevantna, ali nas podseća na staru mudrost - najbolje piće na svetu je obična voda.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama