Podaci govore da se većina tih žena ipak ne porodi pre vremena. No, zbog pomenutih znakova, koje lekari ne mogu sa sigurnošću da protumače, mnoge žene budu podvrgnute nepotrebnom lečenju, u svrhu odgađanja porođaja.

U okviru istraživanja koje su sproveli naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu, a čiji su rezultati predstavljeni na Međunarodnom kongresu Kraljevskog društva za ginekologiju i akušerstvo, otkriven je test koji pokazuje da li je prevremeni porođaj neizbežan. Testom se meri nivo proteina - fetalnog fibronektina, koji pomaže fetalnoj vrećici da se pričvrsti za matericu. Ako taj protein iscuri u određenoj fazi trudnoće, povećava se verovatnoća da dođe do prevremenog porođaja.

Delotvornost testa je dokazana ispitivanjem na pacijentkinjama, što je trajalo više od dva meseca. Vođa istraživanja, dr Ana Dejvid, izjavila je: «Ovaj test se pokazao kao veoma tačan u otkrivanju žena koje se neće odmah poroditi. Stoga trudnice sa negativnim rezultatima testa mogu da se umire, budući da im ne preti prevremeni porođaj, pa im nije potreban poseban tretman». Rezultati drugih istraživanja su pokazali da je oko 15-25 odsto prevremenih porođaja uzrokovano komplikacijama trudnoće kao što je preeklampsija.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama