Nedavno američko istraživanje pokazalo je da ispijanje više od dva napitka s kofeinom dnevno u razdoblju od šest nedelja pre začeća u nekim slučajevima može izazvati pobačaj.

Međutim, naučnici su istakli da istraživanje nije pokazalo nepobitnu povezanost uzroka i posledica, jer je studija utemeljena na procenama i opažanjima. Podatak koji se odnosi jednako na buduće očeve i majke može se primeniti i na razdoblje od prvih šest nedelja trudnoće, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Fertility and Sterility". 

Njeni su autori analizirali podatke prikupljene kod 500 parova iz Mičigena i Teksasa koji su od 2005. do 2009. učestvovali u nacionalnom istraživanju o povezanosti faktora iz okoline (poput hemijskih stvari) i životnih navika s fertilitetom. 

Pogledajte i Uticaj kofeina na plod: Koliko je bezbedno piti kafu u trudnoći?

Na uzorku od 344 para u kojem je bilo trudnica, uporedili su više faktora - pušenje u trudnoći, konzumiranje napitaka s kofeinom i uzimanje multivitaminskih suplemenata i na kraju istraživanja ustanovili da se 98 trudnoća ili 28 podsto završilo pobačajem. 

Procenili su da je razmera opasnosti od pobačaja bila veća za 1,74 u slučajevima kada je žena prosečno dnevno konzumirala više od dva napitka s kofeinom, u odnosu na grupu žena koje su pile do dva kofeinska napitka dnevno. 

Gotovo ista razmera rizika - 1,73, uočena je kod partnera koji je u istom razdoblju konzumirao istu količinu kofeina, rekla je dr Džerman Bak Luis, naučnica s Nacionalnog instituta za zdravlje dece i razvoj, koji deluje u sklopu Nacionalnog instituta za zdravlje. 

"Procenili smo da je razmera veća od jedan ukazivala na povećan rizik od gubitka fetusa u razdoblju nakon začeća. Međutim, moram istaći da istraživanje nije pokazalo nepobitnu povezanost uzroka i posledice, ovde govorimo o našim opažanjima", rekla je Bak Luisova. 

Za razliku od kofeina, svakodnevno uzimanje vitaminskih dodataka pre začeća smanjuje rizik od pobačaja, a opasnost je još manja ako suplementi nastave da se uzimaju i tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće, zaključili su naučnici.

Izvor: N1info

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama