Slanina je jedna od "anatemisanih" namirnica, naročito u letnjem periodu. Međutim, istraživanja pokazuju da je u kombinaciji sa jajima idealan doručak i naročito se preporučuje trudnicama i deci.

Pogledajte i Superhrana: 15 obaveznih namirnica u ishrani trudnica

Američki naučnici sa fakulteta Severna Karolina ustanovili su da buduće mame koje je svakodnevno jedu podstiču intelektualne sposobnosti kod nerođenog deteta.

Na razvoj mozga bebe u stomaku konkretno utiče sastojak kolin, mikronutrijent presudan za hipotalamus - deo mozga zadužen za pamćenje.

Pogledajte i Slanina u dečjem tanjiru

Dr Džerald Vajsman priznaje da su zahvaljujući ovom istraživanju naučnici zaključili kako su namirnice poput slanine nepravedno deklasirane kao nezdrave i podsetio da su ranije studije pokazale da veće doze kolina u njoj štite krvne sudove i srce. Kolinom su, osim slanine, bogati džigerica, mleko, piletina i orašasti plodovi.

Probajte i Ručak na brzinu: Spanać sa slaninom

S druge strane, britanski stručnjaci upozoravaju da se kod dece i omladine koja dva puta nedeljno jedu šunku, kobasice, viršle i slaninu povećava rizik od leukemije za čak 74 odsto. Razlog je što su mesne prerađevine, ukoliko nisu domaće, pune kancerogenog nitrata i drugih štetnih sastojaka.

Izvor: Novosti

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama