Doktori iz Nacionalnog zdravstvenog servisa preporučuju da žene koje planiraju da zatrudne, to urade pre tridesete godine.

U pismu kojem pokušava da edukuje žene širom sveta, Niki Morgan, konsultant ginekologa i profesora Geta Narguda, navodi da se žene koje odlažu rađanje za kasne 30. i 40. godine, sve češće suočavaju sa velikim poteškoćama da ostanu u drugom stanju.

Veliki broj tih žena se na kraju odluči za vantelesnu oplodnju.

Pored toga što je ovaj tretman jako skup, on je i iscrpljujuć i zahteva puno vremena i strpljenja.

"Bila sam svedok žena koje su u mojoj ordinaciji nakon pregleda bile šokirane kada su shvatile činjenicu koliko su dugo odlagale da zatrudne", govori Niki Morgan u pismu.

Ova dva stručnjaka još ističu da je najbolje zatrudneti do tridesete godine, jer tada imate punu moć nad svojim telom. Ono je plodnije, i u punoj je snazi da iznese nešto takvo kakva je trudnoća. Što su starije žene, njihova plodnost slabi i samim time rizici su veći.

Profesor Nargund naglašava da bi trebalo probuditi svest kod mladih žena, i ukazati im na sve potencijalne rizike koji dolaze sa kasnom trudnoćom.

On je takođe naglasio da su mlađe generacije jako slabo informisane o štetnosti cigareta, alkohola i droge i koja negativna dejstva ovi poroci mogu imati u trudnoći.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama