Tim istraživača sa Univerziteta u Pitsburgu, kao i sa Harvarda i Berklija proučavali su moždanu aktivnost adolescenata. Tokom testova, puštali su im snimljene pridike njihovih roditelja i skenerom snimali njihov mozak.

Kod ispitanika, prosečne starosti 14 godina, primetili su iznenađujuće moždane reakcije: dok je zona negativnih emocija bila veoma živa, deo mozga koji pomaže u razumevanju sagovornika bio je u stanju mirovanja.

"Blokirali su proces socijabilnosti i razumevanja duševnog stanja roditelja", ističe se u studiji objavljenoj na sajtu Wired.

"Smanjenjem moždane aktivnosti u zonama koje se tiču suočavanja sa situacijom, moglo bi da se objasni učestalost konflikata između roditelja i tinejdžera", ističu američki naučnici.

Suočeni sa jakim emocijama i nesposobni da shvate zašto se njihovi roditelji ljute na njih, mladi ili "planu" ili se zatvaraju u sebe.

 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama