Umesto u porodičnim albumima buduće generacije tinejdžera, makar u sledećih desetak godina, imaće slike iz ranog detinjstva na „Fejsbuku” iako to nisu lično odobrili. Većina korisnika društvenih mreža koja ima decu postavlja njihove fotografije na mreže, zbog želje da sa rođacima i prijateljima koji ne žive blizu, podele važne momente iz odrastanja.


Pogledajte i Pre nego što objavite vest o svojoj trudnoći na Fejsbuku...

Nije samo bezbednost, na koju se prvo pomisli, ono o čemu mame i tate treba da razmisle pre nego što sa virtuelnim prijateljima podele sliku svog mališana na kojoj je on zidove sobe, na primer, „ukrasio” delovima ručka. Pitanje je - ko ima pravo da objavi nešto o nekome bez njegovog pristanka?

Blog Milice Ašćerić
Luda noć: Status koji je oduševio sve moje prijatelje na Fejsbuku

Koliko je roditelja pitalo decu za dozvolu da „Fejsbuk” prijateljima, kojih je ponekad i po nekoliko stotina, prepričaju anegdote iz vrtića, sa izleta, iz parka? Koliko bi, uostalom, korisnika društvenih mreža dozvolilo da se bez njihovog znanja ili odobrenja dele fotografije na kojima se nalaze?

Pogledajte i Fotografije dojenja na Fejsbuku – da ili ne?

„Na dve stvari treba obratiti pažnju”, upozorava direktorka Oksford Internet Instituta. Kako je rekla „Gardijanu”, najpre treba biti oprezan sa podacima kao što su puno ime deteta, datum i mesto rođenja, lokacija i sve ono što bi eventualno neko mogao da iskoristi da ukrade identitet deteta. Druga stvar se odnosi na pristanak i na to šta bi dete u budućnosti želelo da vidi o sebi na mreži.

Kako deca odrastaju, napominju stručnjaci, roditelji bi trebalo povremeno da pogledaju statuse i fotografije koje su o njima postavili na društvene mreže i da obrišu sve za šta procene da bi moglo da smeta njihovim ćerkama i sinovima.

Pogledajte i Sve više roditelja protiv fotografija dece na društvenim mrežama

„Ako postavite fotografiju deteta u nastupu besa, to kasnije može da vas košta”, kazala je „Gardijanu” Sonja Livingston, profesor socijalne psihologije na „London skul of ekonomiks”.

Ona smatra da nisu problematične sve slike i sve informacije, već samo one koje mogu da štete detetu.

Pre nego što „okače” sliku deteta, roditelji bi trebalo da se zapitaju kako bi se sami osećali kad bi njihove majke i očevi delili slike i informacije o njima onlajn. Iako je teško predvideti kako će društvene mreže izgledati za deset godina, roditelj budućeg tinejdžera neće moći da mu s pravom kaže kako nešto ne treba da deli na tim sajtovima ukoliko je i sam, bez odobrenja deteta, ostavljao informacije o njemu. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se sa decom razgovara šta je za njih prihvatljivo da se o njima objavljuje.

Pogledajte i Sporne fotografije: Dete u kupaćem kostimu na Fejsbuku

Kada je o bezbednosti reč, podešavanja privatnosti većine roditelja su takva da samo njihovi prijatelji na mreži mogu da vide slike koje postavljaju, zbog čega se osećaju sigurnije. Još jedan vid zaštite jeste i to što ne koriste prava imena dece, kao i to što ih ne označavaju („taguju”) na slikama.

Od mogućih zloupotreba se štite i tako što ne ostavljaju slike na kojima su im deca naga niti one koje bi svima otkrile mesto stanovanja. Međutim, stručnjaci za internet bezbednost podsećaju da je izuzetno teško biti anoniman onlajn – lozinke, fotografije i sve druge informacije mogu biti laka meta hakera, piše "Politika".


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama