Profesori Univerziteta Brajam Jang istraživali su kako imanje miljenika u porodici utiče na dete koje oseća da nije voljeno u istoj meri kao njegov brat ili sestra, a rezultati studije ukazuju na to da čak i najmanja razlika u ispoljavanju ljubavi prema deci može delovati negativno.

Naime, glavno otkriće studije jeste da mališani koji se osećaju manje voljeno daleko češće puše, konzumiraju alkohol i upotrebljavaju droge u tinejdžerskim godinama.

Uz to, vođa tima koji je sproveo istraživanje Aleks Džesen veruje da se deca često ovako osećaju u porodicama u kojima roditelji nisu dovoljno angažovani. S druge strane, ukoliko je porodica skladna, mališani često ne primećuju da je njihova sestra ili brat miljenik, ili to ne smatraju nečim naročito važnim.

Zbog toga stručnjaci savetuju roditeljima da se potrude da njihovi porodični odnosi budu topli i da jednako tretiraju svoju decu.

"Potrebno je da se prema njima ophodite kao prema individualcima", objašnjava Džensen. "Ali morate se potruditi i da se oni osete voljeno."

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama