Naučnici Univerziteta "Vašington" u Sent Luisu sproveli su istraživanje o tome kako se depresija u predškolskom uzrastu odražava na psihologiju deteta u tinejdžerskim godinama. Rezultati su pokazali da se, u većini slučajeva, ovi simptomi zadržavaju.

U istraživanju je učestvovalo 246-oro mališana uzrasta, koji su najpre ispitivani kada su imali između tri i pet godina, a potom i kada su bili stari između devet i dvanaest godina.

"Ponovo su tu samo stare, loše vesti o depresiji – ona je hroničan i povratan poremećaj", rekla dečja psihološkinja dr Džoan L. Labi, koja vodi Program za rani emocionalni razvoj Univerziteta "Vašington". "Ipak, dobra je vest što možemo da dijagnostikujemo depresiju veoma rano, što nam, možda, pruža mogućnost da je lečimo efektivnije i preusmerimo tok bolesti tako da ne bude hronična."

Kako je tim dr Labi objasnio u izveštaju studije, od 74 deteta kojima su utvrđeni simptomi depresije u detinjstvu, čak 51 odsto mališana je i kasnije patio od istih problema. Ova psihološkinja izrazila je zabrinutost što se o predškolskoj depresiji ne govori dovoljno, ali je istakla da još uvek nisu ustanovljeni odgovarajući načini za njeno lečenje.

"Pedijatri, uglavnom, ne žele da ispitaju ovo stanje kod dece ako ne mogu da pošalju svoje pacijente nekome ko bi im mogao pomoći", zaključila je.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama