Šta su kolike?

Iza pojma kolike skriva se mnogo simptoma. Kolike povezujemo sa nadimanjem i stvaranjem gasova.
Obično se javljaju u prvim mesecima života odojčeta. Na kolike nas upozorava neutešan plač koji se javlja u kasnim popodnevnim satima. Dete se napinje, savija kolena na stomak, ima crveno lice i očigledno je da mu je veoma neprijatno.

Šta izaziva kolike?

O uzroku kolika još se vode rasprave, naime na pojavu kolika utiče više faktora. Jedan od njih je nerazvijenost sistema za varenje kod odojčeta. Uzrok nastanka kolika može takođe biti prevelik unos laktoze putem dojenja ili univerzalne mlečne hrane, pri čemu velika količina laktoze u crevima podleže procesu fermentacije, nastaju gasovi, a oni su uzrok nadimanja i samim tim stvaraju nelagodnost kod odojčeta.

Korisni saveti za ishranu odojčeta koje ima kolike:

•    Ako se odojče nakon obroka nadima, blago mu masirajte stomačić.
•    Nakon svakog obroka pomognite detetu da podrigne.
•    Pazite da se za vreme hranjenja dete ne naguta vazduha, odnosno da ga proguta što manje.
•    Pokušajte stvoriti mirnu i opuštenu atmosferu oko deteta jer će osetiti vašu zabrinutost i uznemirenost ako postoji.

Šta preduzeti kad odojče ima kolike?

Ako dete nije dojeno, lekar vam može preporučiti prilagođenu ishranu koja sadrži manje laktoze. Morate se strogo pridržavati tih preporuka.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama