Sa hladnijim klimatskim uslovima i dolaskom sezone respiratornih infekcija, kao i nepovoljnih mikroklimatskih uslova unutra, ti su problemi sve prisutniji. Važno je da su dečiji nosići prohodni, jer na taj način su deca zdrava.

Važno je disati na nos!
Disanje na nos nešto prirodno i refleksno, za razliku od disanja na usta. Dete do navršenog  šestog meseca života ne ume disati na usta, pa ga stoga mora naučiti. Zbog toga se svako otežano disanje na nos veoma odražava na rast i razvoj deteta i dovodi u opasnost zdravlja deteta kao i kvalitet života deteta, a i njegovih roditelja.

Kako se boriti protiv "lošeg vazduha"?
Klimatski uslovi na otvorenom, kao i mikroklimatski u zatvorenom prostoru mogu  mnogo da naruše kvalitet vazduha koje dete udiše. Zbog toga je važno da se vazduh u prostorijama u kojima deca borave prilagode odgovarajućom temperaturom i vlažnošću. Sa druge strane održavanjem higijene nosa  deteta sprečavaju se štetni uticaju „lošeg” vazduha. U takve svrhe najbolje je koristiti  fiziološke ili hipertonične  rastvore kojima se više puta tokom dana ispira nos. Za odstranjenje patološkog (zapaljenskog) sekreta iz nosa pomaže aparat kojim se taj sekret isisava iz nosa.Na taj način se održava prohodnost nosa i omogućava disanje na nos.
Da bi se detetu pomoglo neophodno je pravilno koristiti aspirator za nos.

Kako pravilno koristiti…
… sprej za nos?
Staviti dete u udoban položaj ali u kojem se ne može samovoljno  izmicati.
Prstom ruke zatvoriti jednu nozdrvu  laganim pritiskom  sa spoljne strane, a u drugu nozdrvu umetnuti  nastavak spreja za nos (ne preduboko) pa pritisnuti sprej nekoliko puta. Taj postupak ponoviti i sa drugom nozdrvom.
Ovaj postupak može se ponoviti više puta tokom dana s obzirom da fiziološki ili izotonični rastvor ima funkciju mehaničkog čišćenja nosa od sekreta i vlaženja sluznice nosa što će detetu omogućiti lakše disanje na nos, a ovi rastvori su i deo obavezne toalete nosa kod male dece.

... mast za nos?
Mast za nos može se koristiti kod dece starije od 1 godine (kod mlađe dece je potrebna konsultacija sa lekarem ). Na higijenski štapić staviti malu količinu masti (2-3 mm) i sa štapićem naneti na unutrašnju stranu nozdrve, pa zatim laganom masažom nozdrve sa spoljne strane još dodatno potpomoći raspoređivanje masti sa unutrašnje strane nozdrve, a višak masti odstraniti.

... aspirator za nos?
Pre primene aspiratora preporučljivo je isprati nos fiziološkim ili izotoničnim rastvorom. Staviti dete u udoban položaj u kojem se ne može samovoljno izmicati pa prstom ruke začepiti jednu nozdrvu, dok u drugu umetnuti nastavak za nos na aspiratoru i početi sa isisavanjem sekreta. Sa drugom nozdrvom ponoviti isti postupak.

Nisita®

Nisita sprej i mast za nos namenjeni su za održavanje higijene nosa kao i za vlaženje sluznice nosa. Oba oblika sadrže dve vrlo važne soli u količini koja obezbeđuje pH sredinu u kojoj je prirodni mehanizam Bez plača i buđenja tokom noćičišćenja (mukocilijarni klirens) optimalan.

Nisita® sprej
Izotonični rastvor spreja se nalazi u bočici sa zaštićenim 3K sistemom koji obezbeđuje mikrobiološku čistoću rastvora nakon prvog korišćenja spreja u periodu koji garantuje proizvođač.
Mali i uski nastavak Nisita spreja omogućava jednostavnu i bezbednu primenu kod beba i male dece. Doze spreja su precizno dozirane i raspršavanje se vrši u fine, sitne čestice što je veoma bitno jer se na taj načim umanjuje stres kod dece uzrokovan čišćenjem nosa.


Nisita® mast
Neutralna masna podloga uz dodatak dveju soli (natrijum hlorida i natrijumhidrogenkarbonat ) koristi se za vlaženje suve sluznice koja je uzrokovana npr.  suvim vazduhom. To je čest problem u zimskom periodu kada suv vazduh uzrokovan zagrevanjem stana (putem centralnog grejanja, peći ) onemogućava normalno disanje naročito tokom noći što ujedno i remeti san deteta. Kada se mast primeni ona duže ostaje u kontaktu sa sluznicom nosa i ujedno pravi tanki sloj koji vlaži i regeneriše sluznicu nosa.

Osvojite Nisita letnje pakete!

Prvih deset posetilaca koji na mejl: redakcija@yumama.com (sa naznakom Nisita) pošalju svoje ime i prezime, adresu i kontakt telefon, firma Salveo će nagraditi letnjim paketom* Nisita proizvoda.

NAPOMENA: Usled problema oko dostave paketa, u nagradnoj igri mogu da učestvuju samo posetioci sa teritorije Srbije.

* Svaki paket sadrži Nisita sprej, Nisita mast i loptu na naduvavanje.

Spisak dobitnika (20.06.2011.):  Biljana Mandić, Adriana Novta, Ivana Guzijan,  Ivana Lazarević, Zdravka Tošić, Dragana Kalat, Bojana Vuletić, Aleksandra Kovačević, Sonja Manigodić, Aleksandra Milojević. Čestitamo!

Spisak dobitnika (28. 06. 2011.): Zorica Jeličić, Nina Drljević Petrovski, Tatjana Radisavljević, Nataša Marinković, Barbara Pevačević, Zorica Pinjo Suvajac, Bojan Lončar, Ljiljana Ostojić, Jelena Radić, Neda Stojaković. Čestitamo!

Spisak dobitnika (05. 07. 2011.): Aleksandra Jež, Jelena Simović, Danijela Đorđević, Jelena Horvat, Marijana Vranić, Ivana Gavrilov, Stanislava Radivojević Balović, Saveta Đukić, Jelena Davidović, Ivana Sokac. Čestitamo!

Spisak dobitnika (12.07.2011.): Ivan Pešić, Elena Kay, Marija Unguran, Marija Radonjić, Neda Vikalo, Sanja Bilanović, Katarina Petrović Mašić, Jelena Ristić, Svetlana Đorđević, Biljana Petrović. Čestitamo!

Spisak dobitnika (19.07.2011.): Tamara Pešić, Jelena Stefanović, Jasmina Stepanović, Vukašin Prokić, Mirjana Gorcić, Kristina Vasić, Božana Pavković, Marijana Gligorić, Tamara Nenezić, Sanja Vardić. Čestitamo!
Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama