Ovogodišnje istraživanje o iskustvima žena na porođaju u Srbiji dalo je nimalo zavidne rezultate. Odsustvo poštovanja i podrške lekara i babica tokom porođaja, nemogućnost izbora porođajnih postupaka, nedostatak privatnosti, osećaj straha, nezaštićenosti i nesigurnosti, dominantna su iskustva ovog istraživanja. 

Ipak, porođaj može da protekne drugačije, što potvrđuju iskustva iz Porodilišta Opšte Bolnice MediGroup.

"U Opštoj bolnici MediGroup sam vodila  trudnoću i tamo sam se i porodila na carski rez, ali sam odabrala anesteziju koja mi je omogućila da budem budna tokom porođaja i čujem prvi bebin plač. Ostala sam čak dan duže od predviđenog kako bih naučila sve vezano za negu deteta. Kada sam bila u mogućnosti zbog rane, pedijatrijske sestre su mi pokazivale kako se beba drži, previja, oblači, hrani i ti saveti su mi mnogo značili. Ljubaznost i predusretljivost kojom su me obasipali, ali i osećaj da smo beba i ja u sigurnim rukama, učinili su da moje iskustvo bude za pamćenje", kaže Anja, mama tromesečne Jovane. 

Ovo najmlađe porodilište u Beogradu i prvo na novobeogradskoj opštini, pre dve godine, kada je započelo sa radom, uvelo je potpuno nove, svetske standarde u funkcionisanju ustanova ovog tipa. 

"Kapacitet našeg Porodilišta je veliki - sa dve porođajne sale opremljene najsavremenijom opremom i posebnom salom za carske rezove možemo da obavimo do 2.000 porođaja", ističe prof. dr Aleksandar Ljubić, specijalista ginekologije i akušerstva i vodeći ekspert na polju vantelesne oplodnje. "Svakom porođaju prisustvuje veliki medicinski tim: ginekolog akušer, babica, asistent babice, anesteziolog, instrumentar, pedijatar i pedijatrijska sestra. Ovaj tim se uvećava ukoliko je reč o carskom rezu."Kvalitet usluge i udobnost u ovom Porodilištu su na prvom mestu, pa je ambijent ali i sam tok porođaja, prilagođen individualnim potrebama budućih mama uz sve mere sigurnosti. 


"Sve ono što nije u suprotnosti sa medicinskim standardima, na usluzi je našim pacijentkinjama - od izbora muzike tokom porođaja, preko prisustva najmilijih koji će joj davati podršku, pa do stimulacije i anestezije o kojima odlučujemo u dogovoru sa budućim mamama. Svaka pacijentkinja može da dobije epiduralnu anesteziju. Trudimo se da što veći broj porođaja prođe što spontanije i prirodnije, u najudobnijem mogućem položaju za mamu, bez bola i nevezano za sam krevet. Mamama dajemo sve neophodne informacije o toku porođaja kako bi znala šta se dešava sa njom i bebom", naglašava prof. Ljubić i dodaje: "Ukoliko se ispostavi da je potreban carski rez, porođaj je moguć u opštoj anesteziji ili takozvanom spinalnom bloku, a to podrazumeva da je mama sve vreme budna tokom porođaja i da neće propustiti prvi plač bebe."