Izgleda vam uredno, bez obzira na to što se malo praška nakupilo i što je kamenac zahvatio pokoji deo.

Razmislite još jednom, jer čak 25 posto mašina za veš sadrži fekalne bakterije u tragovima, i to sa naše odeće, pokazala su istraživanja. Međutim, nema mesta za paniku, možete je srediti u svega nekoliko poteza. Zapamtite da je neophodno da na svakih nekoliko meseci očitite mašinu – pregrade, vrata, gumu, posude za prašak, bubanj, a evo i kako da to učinite.

Guma i fioka

Pomoću krpice nakvašene sirćetom i četkicom za zube lako i uspešno ćete očistiti gumu na vratima veš-mašine, koja zadržava višak vode i prljavštinu. Takođe, možete je naprskati asepsolom, a zatim obrisati ubrusom. Ukoliko primetite da se priljavština sa gume ne skida, velika je verovatnoća da je buđ prodrla u nju, pa je najbolje rešenje kupiti novu. Savetuje se da nakon pranja vrata mašine držite otvorene. Pregrade za prašak su savršeno mesto za nastanjivanje bakterija i buđi. Izvucite fioku i operite pod mlazom mlake vode. Ukoliko se tvrdokorni ostaci praška ne skidaju, napunite lavor toplom vodom i u nju sipajte sirće ili deterdžent, a zatim potopite fioku. Nakon dva sata je dobro istrljajte sunđerom, isperite, osušite i vratite.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama