Razlozi iz kojih nastaju proširene vene su nedovoljna fizička aktivnost, previše stajanja ili previše vremena provedenog u sedećem položaju, kao i podizanje velikog tereta. 

Kako ne bi ni došlo do ove neugodne pojave, ukoliko radite posao koji zahteva dugo sedenje, dobro bi bilo da nekoliko puta u toku smene prošetate nekoliko minuta. Dok sedite noge držite podignute na nekoj nižoj stolici ili kutiji.

Ukoliko dugo stojite, praktikujte da barem 2 puta u toku smene sednete na 10-ak minuta, a noge podognite pod uglom od oko 45 stepeni.

Dok spavate, noge bi trebalo da budu podignute. Vožnja bicikla i plivanje su vrlo korisni u ovom sučaju. Ukoliko se odlučite za plivanje, vodite računa da temperatura vode u bazenu ne bude niža od 20 dtepeni. Čak iako nemate simptome ove neugodne pojave, trudite se da ponekad uradite ove vežbe, jer sprečavanje bolesti je lakše nego njeno lečenje.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Stil.kurir.rs.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama