Koristite kompjuter ili mobilni više od tri sata dnevno? Vrlo je moguće da imate neki od simptoma onoga što se zove sindrom kompjuterskog vida. Najčešće tegobe su glavobolja, zamagljen vid, crvenilo i svrab očiju, kao i problemi sa spavanjem ukoliko kompjuter ili mobilni telefon koristite pred spavanje.

Koliko su ovi problemi česti, govori činjenica da 70-75 odsto ljudi koji se svakodnevno služe kompjuterom imaju neki od simptoma.

Konkretni razlozi za nastanak ovih tegoba su: teže fokusiranje na elektronski ekran, odsjaj, tri puta manje trepćemo dok gledamo u ekran, pa se oči isušuju i, najbitniji razlog, veštačko plavo svetlo koje emituju ekrani izuzetno nepovoljno utiče na oči, san i na zdravlje uopšte.

Plavo svetlo prodire sve do retine u zadnjem delu oka i rasipa se lakše nego drugi vidljivi zraci spektra, pa se oči lako zamaraju i gube fokus. Ako tome dodamo odsjaj ekrana, loše osvetljenje i kontrast, gotovo je nemoguće izbeći neke od spomenutih problema.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama