Znate i sami da neke stvari morate da precrtate iz svog dnevnog menija ukoliko želite da smršate. Ipak, da li ste znali da unosom nekih možete čak i da sagorite kalorije. Zaboravite na gladovanje i 'navalite' na ove namirnice kako bi izgubili suvišne kilograme.

Nutricionistkinja Džes Kording za Women's Health objašnjava koje su najbolje namirnice za sagorevanje kalorija koje možete jesti bez griže savesti:

Piletina i ćuretina

Ovi proteini će vam dati dugotrajan osećaj sitosti, a osećaćete se i zadovoljno nakon jela, pa nećete imati potrebu da još nešto "gricnete".

Odličan su izvor triptofana, koji prethodi stvaranju neurotransmitera serotonina.

"Ako niste dobro raspoloženi ili ste pod stresom, važno je podstaći proizvodnju serotonina u organizmu kako bi uravnotežili raspoloženje, smanjili emocionalno prejedanje i sprečili 'grickanje' zbog stresa", pogotovo dok pokušavate da smršate, kaže Kording.

Orašasti plodovi i njihovi puteri

"Orašasti plodovi su puni zdravih masti, vlakana i proteina, što je savršena kombinacija za održavanje energije i sitosti", kaže Kording.

Dosta su kalorični pa vam neće biti potrebno puno da se zasitite šakom orašastih plodova ili sa par kašika njihovog putera (bademovog, kikirikijevog i sl.), a Kording dodaje da ćete uz neke od njih, poput oraha, dodati u isranu i omega-3 masne kiseline koje pomažu smanjenju upala u organizmu.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama