Osim otoka i ukočenosti, ponekad se javljaju i bolovi u stopalima, zglobovima i kolenima, osećaj težine u nogama i smanjena pokretljivost. U većini slučajeva ne postoji razlog za zabrinutost, ali to može biti posledica i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Uzroci

Osim letnjih vrućina, ovaj veoma rasprostranjen problem mogu da uzrokuju umor, dugo stajanje, hodanje ili sedenje sa prekrštenim nogama, preterana upotreba soli u ishrani, trudnoća, gojaznost, PMS, fizički napor. Takođe, otečene noge mogu biti posledica bolesti srca, jetre, bubrega, ali i proširenih vena, te bakterijskih ili gljivičnih infekcija stopala.

Kod osoba koje imaju proširenje ili trombozu vena, najčešće otiče samo jedna noga. Obavezno posetite lekara ukoliko su noge otečene duže vreme, imate prekomernu telesnu težinu, ako ste u drugom stanju ili se pored otoka javljaju vidljive promene na koži ili otežano disanje.

Prevencija

Umerene fizičke aktivnosti, kao što su vežbanje i plivanje idealna su rekreacija, a uz to poboljšavaju cirkulaciju i pomažu da se ukloni višak tečnosti iz organizma. Ne preporučuje se dugo sjedenje i stajanje, čak i ako to nalažu posao i obaveze, a svaki slobodan trenutak treba iskoristiti za laganu šetnju, istezanje nogu i adekvatne vežbe.

Takođe, savetuje se da se bar tri puta dnevno nakratko prilegne sa podignutim nogama, kao i da se unosi dovoljno tečnosti, najbolje vode i biljnih čajeva (što se manje tečnosti unosi u organizam, telo zadržava više vode). Pored toga, treba povesti računa o ishrani i smanjiti unos soli, izbegavati nošenje visokih potpetica, neudobne obuće i suviše usku odjeće koja može da uspori cirkulaciju. Osim toga, tokom leta nije preporučljivo dugo boraviti na suncu jer toplota slabi vene i uzrokuje pojavu otokoka.

Oblog od kantariona i breze

Pomešati po 100 g sitno isjeckanog lista i cveta kičice i kantariona i 200 g usitnjenog lista breze, pa sve preliti sa 3 l vode. Mešavinu kuvati na tihoj vatri 2 sata, a nakon toga skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata. Procediti i ponovo blago zagrejati, pa natopiti pamučnu krpu ili gazu i držati po 2 sata na oteklim nogama ujutru, u podne i prije spavanja. Nakon toga namazati bolna mesta maslinovim uljem i prekriti ih.

Oblog od oraha, kantariona 

Pomešati po 50 g sitno iseckanog lista oraha, stabljike razvodnika i lista i cveta kantariona, pa sve preliti sa 1 l komovice. Zatvoriti flašu i držati u toploj sobi 20 dana, a za to vreme promućkati više puta dnevno. Nakon toga procediti i mazati obolela mesta 3 puta dnevno po 10 minuta, te oprati noge običnom mlakom vodom, namazati ih maslinovim uljem, uviti u suhe tople krpe i tako držati jedan sat.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama