U susret obeležavanju Svetog Save, Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu podržao je inicijativu finansijskog opismenjavanja od najranijeg uzrasta. Interaktivne knjige za finansijsko opismenjavanje osnovaca "Sve o novcu: kako odgovorno sticati, trošiti i štedeti" i "Lova za malce-sveznalce: važno je da se shvati sve što o novcu treba znati", autorke dr Jelene Filipović, vanredne profesorke Ekonomskog fakulteta ove nedelje poklonjene su u preko 100 škola u manjim i većim sredinama širom Srbije, a đaci će od narednog polugodišta moći da ih koriste. 

Takođe, nastavnici osnovnih i srednjih škola imaće prilike da izgrade svoje nastavničke kompetencije iz finansijske pismenosti uz podršku i stručnu pomoć Ekonomskog fakulteta.

"S obzirom na skorašnje uvođenje finansijske pismenosti u školske programe, a shvatajući izazove sa kojim se nastavnici u tom postupku susreću, kao vodeća obrazovna institucija iz ekonomije u zemlji i regionu, smatramo da je deo i naše odgovornosti da im u procesu sticanja novih kompetencija pomognemo",  istakao je dekan Ekonomskog fakulteta profesor dr Branislav Boričić i dodao:

"Pored poklon-knjiga dr Jelene Filipović, prilagođene mlađem i starijem uzrastu đaka, izgradnju nastavničkih kompetencija iz finansijske pismenosti pomažemo i kroz kurseve akreditovane od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Ovi kursevi specijalno su kreirani za potrebe nastavnika u osnovnim i srednjim školama, a drže ih renomirani predavači sa našeg fakulteta."

Kako da upravljaju novcem, kako da nauče da troše koliko zarade, šta je budžet, a šta štednja, kako donositi odgovorne finansijske odluke, šta je preduzetništvo… Ovo su samo neke od tema finansijaskog opismenjavanja koji postaje sastavni deo osnovnong i srednjoškolskog obrazovanja.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama