Koronavirus najnovije

Nakon što su objavljeni rezultati istraživanja prema kojima prosečna Britanka svoje prvo dete donese na svet tek u tridesetoj godini, na Ostrvu se mediji sve češće bave pitanjima kako je do toga došlo i kakve su posledice kasnijeg rađanja.

"Britanke su sada, u proseku, najstarije mame na svetu", piše Telegraf.

VIŠE: Starije mame žive duže

Međutim, ima i onih koji smatraju da ovaj podatak ne ukazuje na to da su porodica, majčinstvo i mališani u krizi. Štaviše, novinarka Telegrafa Sali Pek dosetila se da uporedi rezultate istraživanja o tome kada se njene sugrađanke prvi put ostvaruju u ulozi majke s rezultatima istraživanja koja pokazuju kakva je današnja omladina u Velikoj Britaniji.

VIŠE: 10 razloga da kasnije postanete mama 

"Članak koji je izašao u magazinu ’Ekonomist’ ukazuje nam da deca nisu samo u redu: ona su bolje nego ikada", piše Pekova.

Naime, ona napominje da rezultati istraživanja objavljeni u „Ekonomistu“ ukazuju da je broj maloletnika koji konzumiraju značajno manji nego tokom kasnih devedesetih godina prošlog veka, da je upotreba marihuane manja nego sedamdesetih, kao i da procenat dece koja koriste droge, takođe, opada.

VIŠE: Doktor koji je podržao starije majke izazvao raspravu na Internetu

Uz to, nezaštićenih seksualnih odnosa među tinejdžerima je sve manje, pa procenat maloletničkih trudnoća u Britaniji opada, a sličan je slučaj i u SAD; Italiji, Francuskoj i Nemačkoj. Takođe, sve je manje seskualno prenosivih bolesti među maloletnicima.

Zbog toga se Sali Pek pita kako je došlo do ovakvog stanja među tinejdžerima i čemu možemo da zahvalimo za promenu u ponašanju maloletnika. Ona veruje – sve starijim majkama!

Saznajte više o odlaganju roditeljstva

„Najvažniji faktor je poboljšano roditeljstvo“, piše Pekova. „Bolji smo u roditeljstvu nego ikada ranije i provodimo mnogo više vremena sa svojom decom.“

Kako ona objašnjava, jedna studija, koja je obuhvatila 20 zemalja, pokazala je da zaposlene mame provode dosta vremena sa svojim mališanima, dok su 1974. provodile tek oko 25 minuta dnevno.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama