Sultan, Roman, Sneguljica, Zmaj, Kiša, Leandra, Oblak - sve su to imena koja stoje u krštenicama naših mališana i građana. Ima ih još neobičnih, "otkačenih", modernih. Mnogi će reći pre svega nesrpskih. Ovolika sloboda i inventivnost svakako ne bi prošla na Islandu, gde postoji registar sa 3.565 imena koja se mogu davati deci. To je njihov način da zaštite sopstvenu kulturu i jezik, piše u kontroverznom ili ne, ali ipak - zakonu.

VIŠE: Kako izabrati ime za bebu?

Da li je i Srbima potrebna brana koja će makar kroz vlastita imena da štiti našu tradiciju, jezik i kulturu? Jesmo li previše liberalni?

Pogledajte koja su najpopularnija muška imena u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj

Usred Srbije svojevremeno su rađane Kasandre i Ljovisne, Tarzani, Naruta, Jamezdini. Danas su to Hurem i Šeherezada. U matičnim knjigama zavođeni su i Itan, Latoja, Blanka, Greta, Livia...

"Događa se da u skladu sa serijama koje su tog trenutka popularne imamo krštenice sa imenima junaka sa ekrana", kaže Milena Kragić, matičarka opštine Zvezdara. "Nedavno smo upisali dete pod imenom Sultan. Među neobičnim imenima su i Pahuljica i Sneguljica. U Beogradu ima i nekoliko Tarzana."

Više: Spisak imena zabranjenih u svetu

Prema rečima Ljubice Marjanović, pomoćnika direktora Zavoda za statistiku i informatiku Beograda, neobična ženska imena u glavnom gradu, bez obzira na starost, jesu - Svila, Vidra, Pepeljuga, Duga, ili Mirođija. Devojčice su bez problema dobijale i imena Pobeda, Željica, Zdravica, Lasta, Vedra, Strela i Kiša. Zanimljiv izbor "srpskih" muških imena je Zeka, Plamen, Mrgud, Jorgovan, Granit, Dren, Omiljen.

U našoj zemlji ne postoji spisak dozvoljenih imena, a nema čak ni preporuke imena kojima bi se štitili tradicija i duh našeg jezika, pišu Novosti.

"Naš porodični zakon kaže da ime deteta određuju roditelji, da imaju slobodu izbora, ali da ne mogu naslednicima izabrati pogrdna imena, koja vređaju moral ili koja su u suprotnosti sa običajima", kaže Dragan Vulević, načelnik Odeljenja za upravno-nadzorne poslove u oblasti porodične zaštite Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne zaštite.

"Međutim, taj sklad sa običajima je dinamička kategorija. Svojevremano su Staljinka i Mašinka bila uobičajena imena, dok su danas retka."

VIŠE: 30 najlepših kratkih imena

Možda bi, i bez obzira na običaje, roditelji mogli da se sete zdravorazumske poruke Duška Radovića “da deci biraju imena tako kao da će se jednog dana po njima zvati neka ulica”. Međutim, treba li poput Islanđana zakonski obavezati mame i tate koja imena da biraju?

"Davanje imena spada u domen ličnog i emotivnog i svako ograničavanje, zabranjivanje ili naredba predstavljaju čin tiranije", kaže profesor stilistike i retorike na Fakultetu političkih nauka Dobrivoje Stanojević. "Ako postoje zajednice ili udruženja koje smatraju da bi imenima trebalo očuvati tradiciju, mogu da daju svoju preporuku. Ali, sve što je u smislu obaveze, nije dobro. Uostalom, gotovo sva tradicionalna srpska imena su poreklom iz drugih jezika i kultura."

Najčešće davana imena u Beogradu prošle godine su Lena i Luka. A među omiljenim su i Dunja, Sofija, Milica, Teodora, Nikolina, Lazar, Nikola, Vuk, Filip i Stefan.

Milica Novaković, šef matične službe u Opštini Savski venac, kaže da se u poslednjih 20 godina uglavnom daju tradicionalna, stara srpska imena.

VIŠE: Najčudnije ime za bebu ikada je...

"Neobična imena i ona koja smo morali da odbijemo vrlo retko sam susretala u praksi", kaže Novakovićeva. "Od tih 16.000 imena, koja upišemo godišnje, tek poneko odudara od očekivanog, uobičajenog."

Iz dugogodišnje prakse ova matičarka se seća nekoliko upečatljivih slučajeva:

"Nismo dozvolili da se upiše ime Petar Drugi, jer to nije u sladu sa našim običajima, niti je u pitanju neka dinastija. Na kraju smo ocu rekli da kada on bude bio Petar Prvi, moći će da dete nazove Petar Drugi. Smatrali smo da bi mališan mogao da ima problema zbog takvog imena u svom okruženju. Kao i kada smo odbili Ointangru Unartan. Naši ljudi, potpuno uobičajenih imena, tako su hteli da nazovu sina i to nismo dozvolili."

Odbijeno je ime Alesandro zato što roditelji koji su hteli da tako imenuju dete žive u Srbiji i nisu planirali da žive u inostranstvu. Procenjeno je da bi to ime detetu pravilo probleme. Ipak, dva puta je upisana Oprolećovana i dva puta Kiša.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama