Koronavirus najnovije

Zahtevi za povraćaj PDV-a za bebi opremu moći će da se podnesu do 15. jula u nadležnim poreskim upravama, a pravila za refundaciju se nisu menjala.

Do druge godine deteta roditeljima od PDV-a za bebi opremu može biti vraćeno najviše 70.000 dinara i to za kupovinu kreveca, kolica, auto-sedišta, stolice za hranjenje, pelena i bebi hrane. To pravo i dalje ostvaruju porodice čija primanja ne prelaze 80.000 dinara mesečno i čija vrednost imovine nije veća od 200.000 evra.

"Procedura nije menjana i oni roditelji koji su skupljali račune od januara, od počekta ove godine, treba te račune da iskopiraju i zapišu brojeve tih računa, zajedno sa zahtevom koji popunjavaju u Poreskoj upravi, predaju samo tu dokumentaciju i trebalo bi u zakonskom roku da dobiju povraćaj svog PDV-a", rekla je Angelina Radulović iz Udruženja "Roditelj".

Kada se određuje ko može da dobije novac od PDV-a, nije relevantno to da li roditelj ima troje ili petoro dece, jer mesečni budžet od 80.000 nije isti ako imate jedno ili više dece.

"Nažalost, kada je doneta odluka o priznavanju PDV-a na bebi opremu, država je priznala samo taj cenzus koji je prema našem mišljenju prenizak. Ako imate troje dece i od toga dve bebe, blizance na primer, ne može biti isti iznos kao kada imate samo jedno dete", rekla je Radulović.

Kako kaže, u prvoj rundi pregovora sa državom Udruženje nije uspelo da dobije viši cenzus, ali se nadaju da će tokom ove godine to uspeti, pregovarajući pre svega sa Ministarstvom finansija.

U prošlom roku, roditelji su se žalili da im u poreskim upravama nisu uvažili račune za opremu koju su kupili pre nego što se beba rodila.

"To je 'sitnica' na koju je bilo zaboravljeno prilikom donošenja tog akta, srećom to je ispravljeno i sada se priznaju i ti računi", kaže Angelina Radulović.

Što se tiče novca koji su roditelji dobijali u prethodnom roku situacija je vrlo različita.

"Reklo bi se da to zavisi od toga koliko su ažurne lokalne poreske uprave. Imamo situacije gde su roditelji veoma zadovoljni jer su u veoma kratkom roku dobili rešenja, a zatim im je uplaćen novac. Ima situacija gde od februara, kada je bio prethodni rok, nije doneto ni rešenje, a kamoli isplaćen novac", kaže Radulović.

U Poreskoj upravi su rekli za RTS da u prethodnom roku nije bilo kašnjenja iako roditelji tvrde suprotno.

Inače, od trenutka kada roditelj preda zahtev, prema zakonu, Poreska uprava rešenje mora da se donese za 30 dana. Kada se to rešenje dostavi, od tog trenutka novac mora biti isplaćen za 15 dana.

To znači da je potrebno nešto više od mesec i po dana od predaje zahteva do povraćaja novca roditeljima.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama