Naime, pravo na roditeljsko odsustvo u Crnoj Gori je 2013. koristilo 10.007 osoba, od čega 106 muškaraca, prenosi Tanjug.

Pravo na porodiljsko najviše su koristili muškarci u Pljevljima, Nikšiću, Bijelom Polju, dok u Ulcinju, Cetinju, Kolašinu nije bilo očeva koji su koristili to zakonsko pravo, potvrđeno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Za prva četiri meseca 2014. godine, ovo pravo koristilo je 4.179 osoba, od čega 111 muškog pola i to najviše u opštinama Bijelo Polje, Pljevljima, Rožajama...dok za ostale opštine nisu precizno navedeni podaci.

Poređanja radi, prema najnovijim dostupnim podacima u Srbiji je u 2013. pravo na roditeljsko odsustvo koristilo 30, a u Hrvatskoj 15 očeva.

U razvijenijim zemljama Evrope očevi su spremniji da koriste roditeljsko odsustvo, mada se i tamo uočavaju razlike.

Na Islandu čak u 91 odsto slučajeva porodiljske odsustvo uzimaju očevi, a u Švedskoj ih je 85 procenata. U Nemačkoj samo 15 odsto očeva koristi pravo na odsustvo s posla zbog prinove u kući, ali ipak više nego u Velikoj Britaniji gde to čini tek osam odsto muškaraca.

Šta podrazumeva pravo na porodiljsko odsustvo, odnosno odsustvo radi nege deteta, i na koji način očevi u Srbiji  mogu da preuzmu ova prava od majki saznajte u tekstu Tata na porodiljskom odsustvu.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama