Koronavirus najnovije

Naime, njegova mama Aleksandra, začeta je vantelesnom oplodnjom koju je uradio tim Specijalne ginekološke bolnice Beograd 1993. godine, a bebu je rodila iz trudnoće nastale prirodnim putem.

„Presrećni smo što je prvu bebu iz tzv. druge generacije vantelesne oplodnje u Srbiji rodila majka koja je na svet došla zahvaljujući vantelesnoj oplodnji koju je pre 21 godine uradio tim naše Specijalne bolnice „Beograd“. Ovo je zaista višestruko važan događaj za medicinu Srbije, ali i za našu bolnicu koja i na ovaj način nastavlja da biva prva u svim segmentima humane reprodukcije u Srbiji“, kaže prof.dr Slobodan R. Radulović, jedan od naših najpriznatijih lekara za humanu reprodukciju.

Prof. dr Radulović objašnjava da je rođenje bebe Luke važno jer pokazuje da su neosnovane predrasude da deca rođena vantelesnom oplodnjom imaju lošije biološke predispozicije od dece rođene trudnoćom nastalom prirodnim putem. Takođe, još jednom je dokazano da činjenica da je osoba rođena vantelesnom oplodnjom ne utiče na reproduktivno zdravlje, odnosno da te osobe kasnije mogu da ostvare trudnoću prirodnim putem.

„Važno je i to što se naš Luka rodio samo nekoliko godina posle rođenja prve bebe iz druge generacije vantelesne oplodnje u svetu. To pokazuje da medicina u Srbiji i u ovom segmentu drži korak sa svetom“, kaže prof. dr Radulović.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama