Upis u prvi razred počinje 1. aprila i traje do 31. avgusta, što znači da mame i tate imaju dovoljno vremena da svoje buduće đake prvake odvedu na pregled. Uprkos tome, očekuju se gužve, zbog čega su određeni posebni termini.

Kako bi pripreme za polazak u školu bile olakšane, predškolske ustanove su organizovale dve vrste specijalističkih pregleda.

"Preglede obavljaju fizijatri i stomatolozi iz područnog doma zdravlja, u objektima vrtića, kažu za "Novosti" u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu, a roditelji mogu dobiti bliže informacije o vrsti i vremenu pregleda u predškolskim ustanovama.

Inače, u Domu zdravlja "Voždovac" medicinski radnici su počeli s pregledanjem budućih školaraca još u februaru, kako ističe dr Nada Jovanović Vasiljević, a pregledi se obavljaju subotom, za šta su angažovana dva pedijatra, oftamolog i specijalista ORL.

"Roditelji su počeli da dovode buduće prvake na pregled za upis školu, ali ne u nekom velikom broju", navodi dr Dejan Jonev, pedijatar u DZ "Čukarica"."Zanimljivo je da nema tako puno mališana sa krivom kičmom i prevelikom težinom, ali su veliki problem ravni tabani. Nedavni sistematski pregled prvaka pokazao je da oko 50 odsto njih ima ravna stopala. Niko nema objašnjenje zašto je tako."

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama