Matičari iz Niša i Beograda su otkrili novinarima "Blica" da se srpski roditelji sve više okreću tradicionalnim imenima iz domaće istorije.

"Roditelji u poslednje vreme često odlučuju da detetu daju ime po pretku ili po verskom prazniku. Zato, posle mnogo godina, u matičnim knjigama ponovo imamo upisane Anđeliju, Smiljanu, Gvozdena, Sretena. Ako je dete rođeno sedmog januara, skoro po pravilu dobija ime Kristijan ili Bogdan, a ako je 27. januara, daju mu ime Simeon, Sava, Ana ili Rastko. Među najčešćim ženskim imenima je Milica, a među muškim Aleksandar i Nikola", rekla je Milena Kragić, matičatka beogradske opštine Zvezdara.

Objašenjenje za ovaj nagli zaokret u imenovanju dece, smatraju matičari, može biti aktuelna situacija u zemlji – iskustva su pokazala da se roditelji u kriznim vremenima vraćaju tradiciji pri davanju imena deci. To, dakle nije slučaj samo u glavnom gradu, već i na jugu Srbije mame i tate odlučuju da njihovi mališani nose imena svojih predaka. U Nišu je tako poslednjih godina sve više dece po imenu Đurađ, Bisenija, Nikolina, Nikolija i Jelisaveta. Takođe, tokom protekle dve godine, Konstantin je bilo veoma popularno ime – u jednoj godini rođeno je 15 dečaka koji su nazvani po rimskom caru koji je rođen u Nišu.

Uz to, stručnjaci su primetili da roditelji vole kratka imena. Na teritoriji Novog Sada prošle godine rođeno je 6.800 beba, od kojih većina ima kraće ime – Andrej, Vuk, Relja, Petar, Janko, Nađa, Lana, Lena, Lenka, Mila itd. Ipak, matičari iz Novog Sada nisu primetili da njihovi sugrađani često biraju stara imena.

"Prošlu godinu su obeležila imena Dušan i Dunja. Ta imena su roditelji najčešće birali za svoju decu. Prethodnih godina ponavljala su se i Jelena, Dragana, a Milica je ime za sva vremena. Bez obzira na sve, to ime je aktuelno više od deset godina, kao i Luka",  objasnila je Dušanka Trajković, zamenica matičara Gradske uprave Novi Sad.

Ipak, nisu retka ni neobična imena. Kako prenosi “Blic”, neretko se mogu čuti imena Iskra, Anđelina i Zaharije, a najneobičnija imena koja su registrovana proteklih godina su: Dinarko, Brusli, Gricko, Marklen, Edip, Ruzvelt, Svilenko, Ronaldo, Oblak, Odiseja, Paloma, BIstra, Metka, Čarna, Lutka I Olimpijada.

"Ako je neko lice opštepoznato, dete ne može dobiti takvo ime. Uvek postignemo dogovor sa roditeljima, ali bilo je zahteva poput Tarzana, Osame i Hamleta koje smo morali da odbijemo", rekla je zvezdarska matičarka Milena Kragić. "Uvek će biti roditelja koji biraju ime u skladu sa aktuelnim društvenim događanjima. Posle rata bilo je najviše Slobodana i Slobodanki, a u vreme komunizma Tita i Jugoslava. Kada je Novak Đoković pobeđivao mesecima bez poraza, Novak je bilo najčešće ime za dečaka u mnogim opštinama. Sada je već postalo retko."

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama