Dve sestre iz američke države Viskonsin – Medelin Mejlor (20) i Olivija Horeb (19) - primile su "gardasil", vakcinu protiv HPV infekcije, nakon čega je kod obe došlo do prestanka oslobađanja jajnih ćelija. Sestre veruju da je njihov zdravstveni problem izazvan direktno vakcinacijom, zbog čega su tužile "Merck and Co", kompaniju koja proizvodi "gardasil".

Nikada ranije nije podneta slična tužba, a iz tužene kompanije tvrde da ne postoje dokazi koji na bilo koji način povezuju vakcinu sa slučajem sestara. Štaviše, "Asošiejted pres" prenosi da se američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Administracija za hranu i lekove slažu da je vakcina "gardasil" potpuno bezbedna.

Inače, "gardasil" je jedna od dve vakcine koje se daju ženama u Americi kao zaštita od HP virusa. Druga vakcina je "servariks", a obe se primaju preventivno, kao zaštita od raka grlića materice, raka grla, kondiloma i drugih sličnih stanja i oboljenja.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama