Koronavirus najnovije


Naučnici sa Univerziteta Britiš Kolumbija su u svom istraživanju ispitivali razvoj govora dece podeljene u tri grupe, u zavisnosti da li su njihove majke patile od depresije u trudnoći, kao i da li su koristile antidepresive ili ne. Ispitivanja su bila fokusirana na senzibilitet beba prema različitim jezicima. Jedna od karakteristika beba je da sa šest meseci razumeju razliku između jezika, dok se taj senzitivan period završava već sa 10 meseci, kada izgube tu sposobnost. To objašnjava kako deca koja odrastaju u dvojezičnoj sredini oba jezika govore kao maternji, a u kasnijem periodu strani jezik teže uče.


Istraživanja su pokazala da bebe čije su majke koristile antidepresive, već sa šest meseci nisu razlikovale maternji od stranog jezika. Nasuprot tome, produženi senzitivni period je zabeležen kod beba čije su majke bile depresivne, ali se nisu lečile. Ova grupa beba je i sa 10 meseci imala drugačije reakcije na različite jezike.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama