Koronavirus najnovije


Izvor: Večernje novostiRoditelji imaju rok od mesec dana po rođenju deteta da odluče o imenu i upišu ga u matičarsku službu. Po rođenju deteta, matičar uzima podatke od majke, njen matični broj i adresu, bebin pol, dužinu i težinu, vreme rođenja, i ti podaci se predaju matičarskoj službi u opštini gde je bio porođaj. Ipak, dešava se da se roditelji ne dogovore o imenu ili da ostave bezimenu bebu. Tada matičari šalju zvaničan dopis nadležnom centru za socijalni rad koji ih poziva na razgovor i insistira na dogovoru. U retkim slučajevima, tim centra prinuđen je da bude "kum". Tada  se uglavnom biraju "neutralna" imena kao što su Milica, Marko, Petar...

"Dešava se da romska deca i po nekoliko godina ne budu upisana u matične knjige i nemaju imena. "Bezimeni" neretko potiču i iz vanbračnih zajednica", kaže Danijela Erdeljan, sekretar pančevačkog Sekretarijata za opštinsku upravu.

Najviše zahteva za naknadan upis imena matičari šalju beogradskim centrima za socijalni rad. U unutrašnjosti ove brojke su manje, pre svega zbog toga što roditelji ne mogu da dobiju roditeljski dodatak ako dete nije prijavljeno.

Najstariji "bezimeni" pojavio se nedavno pred beogradskim matičarima tvrdeći da ima 23 godine.

"On je sebe nazivao nekakvim imenom, ali s obzirom na to da nije bio upisan u matične knjige, zvanično nije imao ni ime, ni papire", kaže Olivera Raičković, načelnik Odeljenja za lična stanja građana u beogradskom Sekretarijatu za upravu. Ovo je protivzakonito, jer svaki građanin ima pravo na lično ime i prezime.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama