Izvor: B92Ovakvo testiranje košta jednu funtu (1,58 dolara) po trudnici i traje samo 15 minuta. Trudnice kod kojih bi rezultat testiranja bio pozitivan bi mogle da budu tretirane samo jednom dozom jeftinog antiobiotika penicilina, ističe Piter Pajot iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM), a prenosi Rojters.

Ukoliko bi testiranje bilo obavljeno pre 28. nedelje trudnoće, deca majki zaraženih sifilisom, koje su dobile penicilin, ne bi bila pod rizikom da zbog te majčine bolesti budu mrtvorođena ili da umru ubrzo posle rođenja.

Stručnjaci procenjuju da u svetu svake godine ima oko dva miliona trudnica zaraženih sifilisom, a više od polovine njih tu bolest prenesu i na nerođeno dete.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u zemljama u razvoju 3 do 15 odsto žena u plodnom dobu boluje od sifilisa. Ukoliko se ova bolest ne leči tokom trudnoće, može da dodje do pobačaja, preranog rođenja, rođenja mrtvorođenog deteta, a u nekim slučajevima i do smrti novorođenčeta.

Samo u Africi se zbog sifilisa rađa gotovo 400.000 mrtvorođene dece ili one koja umru ubrzo nakon porođaja.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama