Koronavirus najnovije

Već nekoliko nedelja stručnjaci iz sveta upozoravaju roditelje na pojavu toksičnog šok sindroma, tj. sindroma multsistemskog zapaljenja kod dece. Naime, veliki broj mališana kod kojih su se javili ovi simptomi, a koji su vrlo slični Kavasaki sindromu, bio je pozitivan na virus korona ili ga je preležao.

U skorije vreme, ovaj sindrom pojavio se i u Srbiji.

Jedna mama iz Zapadnog Jorkšira upozorila je druge roditelje na simptome ove bolesti, nakon što je njen petogodišnji sin preležao ozbiljno stanje. 

A mum has issued a warning to other parents about the Kawasaki disease affecting kids after her five-year-old son fell...

Posted by Usa Today Post on Понедељак, 18. мај 2020.

Još početkom aprila dečak je imao temperaturu i suvo grlo. To je pratio manjak energije i apetita, pa su lekari pretpostavili da će antibiotici biti dovoljni.

Ipak, nedelju dana kasnije, dečakovo stanje se pogoršalo, počeo je da halucinira i temeratura je dostigla 40 stepeni, uz 169 otkucaja srca u minutu. 

Hana Filds i njen suprug Luk su brzo otišli u bolnicu nakon što je mališa dobio temperaturu i ubrzane otkucaje srca, toliko da nije bio u stanju da stoj.

Testovi krvi pokazali su da je imao zapaljenje na srcu, bubregu i crevima, pa mu je dijagnostikovamo multisistemsko zapaljenje.

Urađena su mu dva testa na virus korona, i oba su bila negativna. Dečaka su lečili baš kao da ima Kavasaki bolest.

"Srećom, oporavio se", rekla je dečakova mama.

"Želela bih da ljudi budu svesniji, jer se o ovome još uvek ništa ne zna."

Dok neki stručnjaci ovo stanje povezuju sa koronavirusom, postoje mnogi koji to osporavaju.

Zapratite nas i na Instagramu!

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama