Koronavirus najnovije

Stručnjaci ističu da makrolidni antibiotici koji se često koriste kao terapija za lečenje urinarnih infekcija moraju da se koriste sa velikom predostrožnošću tokom trudnoće.

Lekari, obično, kada postoji indikacija za to, ovaj lek prepisuju kao zamenu za penicilin, koji je poznat kao bezbedno sredstvo, odnosno nije štetan u trudnoći.

Naučnici sa Univerziteta u Londonu analizirali su podatke više od 100.000 porođaja, kada su ustanovili da makrolidni antibiotici mogu da uzrokuju defekte kod bebe.

Studija Britanskog medicinskog žurnala (British Medical Journal) pronašla je da korišćenje makrolida u prvom tromesečju povećava rizik da se beba rodi sa urođenim manama za čak 55 odsto, u poređenju sa peniciliom.

Makrolidni antibiotici

Koriste se za lečenje širokog spektra bakterijskih infekcija i spadaju u najčešće propisane antibiotike tokom trudnoće u zapadnim zemljama. Makrolidi su grupa lekova (tipično antibiotika) čija aktivnost je posledica prisustva makrolidnog prstena, velikog makrocikličnog laktonskog prstena za koji je obično vezan jedan ili više dezoksi šećera, najčešće kladinoza i dezosamin.

Korišćenje ovog leka u ranoj trudnoći je povezano sa 62 odsto većom šansom da beba ima srčane probleme.

Majke koje su koristile ovaj lek u bilo kom periodu drugog stanja su takođe imale 58 odsto veće šanse za nastanak promena na genitalijama.

Komentarušići ovo otkriče, profesor sa univerziteta "Kings Koledž London" Endru Šenan  savetovao je trudnice da izbegnu korišćenje ovog leka, kao i da je najbolje da umesto njega koriste alternativne antibiotike poput penicilina.

"Iako su defekti prilikom rođenja bebe i dalje retki, a imajući u vidu da su ovi antibiotici i dalje potrebni jer sprečavaju ozbiljne infekcije, treba ih izbegavati samo ako postoje odgovarajuće alternative", istakao je Endru Šenan.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama