Koronavirus najnovije

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević podsetio je večeras da sve trudnice i porodilje pozivom na 0800-300-307 i izborom opcije dva mogu da prijave poslodavce ako krše njihova prava, i poručio da niko neće biti privilegovan već maksimalno kažnjen.

Vlada se zauzela za borbu protiv svih onih koji krše prava porodiljama i trudnicama, rekao je Đorđević u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, od 22. jula do 27. novembra ove godine bilo je ukupno 208 poziva i ticala su se 55 zaposlenih trudnica i 84 žena koje su se nalazile na porodiljskom odstustvu, a telefonom je dato 103 saveta.

- Inspekcija je učinila 105 inspekcijskih nadzora, 13 rešenja i 36 naloga za zapisnike, četiri ukazivanja na prekršaje. Imali smo deset zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, i to se sve odnosilo na 22 podslodavca za ukupno 13 trudnica i devet porodilja - rekao je Đorđević.

On je dodao da se ceo spisak i registar vodi ažurno, da nema privilegovanih i da se sve nalazi na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u opciji inspektorat rada.

U registru se, kaže, može iz nedelje u nedelju videti koji su to poslodavci koji su kršili zakon i koji su oduzeli neko pravo trudnicama i porodiljama.

Zapratite nas i na Instagramu!

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama