Nemiran, plitak i isprekidan san ima snažan uticaj na stanje našeg organizma. Upravo zbog toga, nenaspavanost je usko povezano s debljanjem i pojačanom žudnjom za hranom, hormonalnim promenama, lošim raspoloženjem i porastom količine šećera u krvi.

Predstavljamo vam tri napitka uz koje lakše možete doći do toliko željenog cilja – gubitka viška kilograma.

1. Mleko

Mleko se od pamtiveka koristi kao svojevrstan ‘apaurin’ pre spavanja. No, osim na decu, čaša mleka ima uticaj i na odrasle. Mleko pomaže da brže zaspite i spavate bolje, a bolji san znači i manja žudnja za hranom. Isto tako, ženama koje su fizički aktivne dobro će doći proteini iz mleka koji se sporo razgrađuju i tako ‘hrane’ mišiće, a ne masno tkivo.

2. Čaj od kamilice

Šoljica tople kamilice pre spavanja deluje poput sredstva za smirenje. Ovaj ukusni napitak potiče stvaranje glicina – neurotransmitera koji opušta živčani sistem i deluje poput blagog sedativa. No čaj od kamilice pre počinka reguliše i telesnu temperaturu te nam tako pomaže da se brže i bolje “ušuškamo” u san, ali i reguliše količinu šećera u krvi koja je ključna ako želite da smršate.

3. Sok ili smuti od grejpa

Iako voćne sokove nije preporučljivo piti pre spavanja, sok od grejpa je izuzetak. Samo decilitar prirodnog soka od grejpa može vam pomoći da i tokom noći sagorevate masnoću iz tela. 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama