Izvor: 24 sata

"U poslednje tri godine roditelji najčešće muškoj deci daju imena Nikola ili Luka, a kod devojčica Milica je već deset godina ubedljivo na prvom mestu", kaže Radmila Vićentijević, načelnik gradskog Zavoda za statistiku i informatiku...
Davanje tradicionalnih srpskih imena i dalje je u trendu, pogotovo kod muške dece, a devojčicama se sve češće daju kratka i "moderna" imena.

Najčešća ženska imena u 2009.
Ime    Broj upisanih
Milica    374
Teodora    318
Anđela    307
Sara    285
Ana    261

Iz Zavoda za statistiku i informatiku grada i matičnih službi opština Savski venac i Zvezdara kažu da su ranije uglavnom preovladavala muška imena srpskih monarha (Aleksandar, Dušan, Milutin, Uroš...), ali da su ova imena zamenila Luka i Nikola, iako se i dalje poštuje trend davanja imena koja se smatraju tradicionalno srpskim.


Što se ženskih imena tiče, trend je malo drugačiji jer se devojčicama u poslednje vreme uglavnom daju kraća, internacionalna i modernija imena poput Ane, Sare, Sofije, Ive... ali je i dalje na prvom mestu neprikosnovena Milica.


Najčešća muška imena u 2009.
Ime    Broj upisanih
Nikola    457
Luka    444
Lazar    389
Vuk    381
Stefan    339
- Kada je u pitanju opština Zvezdara, slabije se daju stara imena koja su nekada bila na prvom mestu, a koja su sada zamenila imena Luka, Nikola, Mihajlo, Petar i ostala koja imaju inostrana značenja, dok kod devojčica preovlađuju Teodora i Anđela spram Jelene ili Dragane, što donekle pokazuje da se polako gase tradicionalne vrednosti - kaže Nemanja Đurović, matičar gradske uprave opštine Zvezdara.
On dodaje da su veoma retki slučajevi da roditelji deci daju neka atipična imena, a poslednja takva koja su upisali su Lajf (eng. život) i Leon (lav).


Zakon kaže da matičar ima pravo da odbije da upiše ime ukoliko je ono pogrdno, uvredljivo ili u suprotnostima sa običajima okoline, ali iz opština kažu da skoro nisu imali takvih slučajeva.

Vodan, Oprolećovana, Narta, Kiša...
U opštini Savski venac je slična situacija gde se i dalje daju patriotska imena i ona koja se mogu naći u crkvenim kalendarima, ali da postoji tendencija da se uz srpsko ime doda i neko simbolično. "Nema imena Budimir ili Dragoljub, ali se Nemanja, Uroš i Stefan i dalje daju. Imamo slučaj Mihajlo Lajf kao kombinaciju srpskog i stranog imena, a roditelji umeju da budu autentični, pa smo upisivali i imena poput Vodan, Narta, Oprolećovana, Kiša ili Obilić", kažu iz opštine Savski venac.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama