Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je preterano igranje video igrica kao dijagnozu i na taj način stručnjacima za mentalno zdravlje postavila temelj za uspostavljanje prava na lečenje i identifikaciju rizika za zavisnost.

Blizu dve i po milijarde ljudi na svetu igra video igre, a iz Svetske zdravstvene organizacije kažu da poremećaj ima tek deo njih. Oni su još u januaru, kada su najavili da će priznati zavisnost od  igranja video igrica kao bolest, objasnili da je to poremećaj za koji su karakteristični gubitak kontrole nad igrom, davanje većeg prioriteta igri u tolikoj mjeri da ona potisne druga interesovanja i svakodnevne aktivnosti a uzrokuje onda nastavak pa i intenzivnije igranje uprkos štetnim posledicama.

U isto vreme njihov stav osporava nekoliko stručnjaka za mentalno zdravlje. 

"Zabrinuti smo jer je to dijagnoza koja nema čvrste temelje istraživanja", tvrdi Kristofer Ferguson, psiholog na Univerzitetu Stetson u DeLandu.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama