Direktor kliničko-bolničkog Centra Zagreb Ante Ćorušić rekao je za tu televiziju govoreći o subotnjoj operaciji srca devojčice Rite da je u Hrvatskoj prvi put tako malom detetu, od četiri godine, ugrađena mehanička pumpa kako bi ono moglo izdržati čekanje donora.

"Na sreću se dogodilo čudo - istog dana kada je obavljena operacija, iz Beča je stigla dojava da imaju kompatibilno donorsko srce, jednoga dečaka od osam godina iz Austrije", rekao je on.

Prema njegovim rečima, danas je situacija stabilnija nego juče.

"Devojčica je skinuta s respiratora, oseća se dobro i verujemo da će biti dobro", rekao je Ćorušić navodeći da je to bio kompleksan zahvat te se komplikacije mogu dogoditi.

On je naveo i da se devojčica dobro oporavlja, a da se radilo o vrlo ekstenzivnom zahvatu.

"Operacija je trajala 4-5 sati, ali cela akcija u koju je uključena i dojava i transport, trajala je oko 12-13 sati", izjavio je direktor i potvrdio da je devojčica šest meseci bila na listi za presađivanje srca, a ukupno 11 meseci je njihov pacijent. 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama