Kanada planira da produži plaćeno porodiljsko odsustvo na 18 meseci, a odluka će na snagu stupiti 3. decembra. Tako će roditelji nakon rođenja deteta sa posla moći da odsustvuju šest meseci duže.

Istog datuma na snagu stupa i mogućnost primanja porodiljskog dodadtka 12 nedelja pre rođenja deteta. 

Ministar socijalnog razvoja Žan Iv Duklon je rekao je da se promene uvode kako bi porodicama omogućile više fleksibilnosti, ali i doprinele u ekonomskom smislu. 

"Sve što porodicama olakšava balansiranje u životnim obavezama je dobro za našu ekonomiju i poslovanje", kazao je Duklo u Otavi. 

Produženo porodiljsko odsustvo od njegovog stupanja na snagu automatski će moći da koriste zaposleni u bankama, transportnim preduzećima, javnoj službi i telekomunikacijama, dok će ova opcija u određenim delovima poslovanja biti moguća nešto kasnije. Ontario je javno poručio da će se prilagoditi zakonodavstvu, a promene će morati da izvrše i pokrajine u kojima se nalazi preostalih 92 posto radnika.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama