Oko 40 odsto dece trpi nasilje u porodici, a 60 odsto je izloženo torturi na internetu, podaci su koje su izneli učesnici konferencije organizovane povodom pokretanja kampanja u 20 gradova Srbije za efikasnije suzbijanje nasilja nad decom.

Direktor Mreže organizacija za decu Srbije (MODS) Saša Stefanović rekao je da veoma mali broj lokalnih samouprava ima protokol izrađen primarno za nasilje nad decom. 

On je istakao da mnoga deca trpe vršnjacko, virtualno nasilje, a posebnog efikasnog protokola kojim bi bilo definisano delovanje u ovakvim situacijama nema. 

Zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji Severine Leonardi naglasila je da nije reč samo o fizičkom već i psihičkom zlostavljanju i navela da se čak 60 odsto devojaka iz romskih naselja udaje pre punoletstva. 

Da bi se unapredio sistem zaštite dece od nasilja u Srbiji će u narednih pet meseci biti pokrenuta kampanja u 20 opština, a u organizaciji Unicefa i Užičkog centra za prava deteta i uz finansijsku podršku Evropske unije.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama