Prema podacima iz porodilišta Opšte bolnice u Leskovcu, od 551 porodilje, 71 je bila trećerotka, 24 četvororotke, 7 petorotke, 6 šestorotke, 2 osmorotke, a jedna je rodila deveto dete po redu.

"Ovo je svojevrstan fenomen. S jedne strane imamo bračne parove koji se sve teže odlučuju na proširenje porodice, ostaju sa jednim ili dvoje dece, dok jedni te isti roditelji uvećaju broj potomaka bez obzira na materijanu situaciju, što je za veliku pohvalu. Sva deca o kojima govorimo su rođena zdrava, a mi smo sa roditeljima delili sreću", priča za Jugmediu Nebojša Dimitrijević, direktor ove bolnice.

Rođeno je ukupno 558 dece, samo jedno više nego u istom periodu lane, iako je početak godine obećavao daleko veći broj novorođenih beba nego prošle godine. Dimitrijević objašnjava da do povećanja ili pada broja novoređenih života dolazi ciklično, te da današnji presek stanja ne mora da znači da će se kraj godine dočekati sa sličnom razlikom.

"Prema iskustvu iz ranijih perioda, ključna su dva poslednja meseca u godini jer tada nekako imamo najveći broj porođaja", kaže Dimitrijević.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama