Koronavirus najnovije

Desetoro dece obolelo je od ovčijih boginja, koliko je slučajeva registrovao tokom prošle nedelje Zavod za javno zdravlje, ali se pretpostavlja da je taj broj veći.

Ove boginje, za koje ne postoji vakcina u masovnoj upotrebi, registrovane su kod dece iz dve leskovačke škole, ali u Zavodu nemaju podatak za oboljevanje predškolske dece u jednom isturenom odeljenju.

Epidemiolog Jadranka Krasić iz ZZJZ kaže da se ove boginje javljaju sa visokom temperaturom, kašljem, kijanjem i na kraju izbijajanjem ospica koje pucaju i mogu da se pretvore u kraste. Lečenje je mirovanje i mazanje krečnim mlekom.

U isto vreme, potvrđuje, i roditelji dece, koji nisu preležali ovu vrstu boginja, a imaju oslabljeni imunitet, mogu da se zaraze, s tim što odrasli u takvim situacijama imaju težu kliničku sliku.

Ono što je daleko važnije, potvrđuje Krasićeva, u Jablaničkom okrugu nema ni jedne registrovane osobe sa malim boginjama, jer je kampanja za vakcinisanje dala dobre rezultate, a preduzete su i sve preventivne mere u zdravstvenim ustanovama po nalogu ZZJZ Leskovac.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama